Hrvatsko društvo za javno zdravstvo

U Dubrovniku održan simpozij ZDRAVSTVENA PISMENOST – IZAZOVI I PERSPEKTIVE

25/04/2024

U Dubrovniku 19. – 20. travnja 2024. održan je Znanstveno-stručni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem „Zdravstvena pismenost – izazovi i perspektive“.

Organozatori skupa su Hrvatsko društvo za javno zdravstvo Hrvatskog liječničkog zbora, Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, Adria Digital Media Observatory i Zavod za javno zdravstvo Dubrovnik pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora.

Izazovi zdravstvene pismenosti prikazani su s različitih aspekata kroz istraživanja i iskustva stručnjaka iz područja zdravstva, komunikologije, psihologije i sličnih struka predstavljeni u šest tematskih panel predavanja (ukupno 21 predavanje):  Uloga medija u zdravstvenoj pismenosti, Zdravstvena pismenost danas i mogućnosti sutra, Od promicanja zdravlja do zdravstvene pismenosti, Zdravstvena pismenost i mentalno zdravlje, Nacionalni programi – potreba boljeg razumijevanja te Komunikacija s pacijentima i zdravstvena pismenost.

Drugi dan simpozija održan je okrugli stol pod nazivom „Zdravstvena pismenost u 21. stoljeću – čija je odgovornost za (ne)razumijevanje zdravstvenih poruka u javnom prostoru“ na kojemu su sudjelovali komunikolozi, predstavnici zdravstvene struke i medija. U zaključku okruglog stola kao jedan od vodećih izazova u unapređenju zdravstvene pismenosti u Hrvatskoj istaknuta je potreba razvoja komunikacijskih i interpersonalnih vještina zdravstvenih i medijskih stručnjaka kako bi se točno, jasno i razumljivo prenosile zdravstvene poruke.

Last modified: 26/04/2024