Hrvatsko društvo za javno zdravstvo

Hrvatski specijalizanti javnozdravstvene medicine na sastanku Europske mreže u Strasbourgu

23/04/2017

Početkom travnja, dvoje hrvatskih specijalizanata javnozdravstvene medicine, Maja Vajagić sa Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Damir Ivanković sa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), prisustvovali su proljetnom sastanku mreže EuroNet MRPH u Strasbourgu, Francuska. Bila je to odlična prilika za umrežavanje, učenje, planiranje budućeg rada i suradnje te zabavu.

Što je EuroNet MRPH?

EuroNet MRHP (European Network of Medical Residents in Public Health) je europska mreža nacionalnih udruga specijalizanata javnozdravstvene medicine (JZM). Mreža trenutno broji 9 zemalja članica (Velika Britanija, Irska, Francuska, Španjolska, Portugal, Nizozemska, Italija, Slovenija i Hrvatska) i dvije zemlje sa individualnim članovima (Malta i Poljska) te predstavlja preko 2.000 specijalizanata javnozdravstene medicine. Mreža je s radom započela 2008. godine kroz suradnju francuskih i talijanskih specijalizanata na radu koji je istraživao zadovoljstvo programima specijalizacija, a službeno je osnovana 2011. godine sa sjedištem u Parizu. EuroNet MRPH Croatia osnovana je 2014. godine kao Sekcija specijalizanata JZM Hrvatskog Društva za javno zdravstvo (HDJZ) Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ). Od sastanka u Milanu 2015. godine Hrvatska je službena članica europske mreže, za što moramo posebno zahvaliti kolegici Vesni Štefančić, specijalizantici javnozdravstvene medicine i predsjednici Sekcije specijalizanata JZM HDJZ-a. Također se moramo pohvaliti kako je predsjednik EuroNet mreže u tekućoj, 2017-oj godini, specijalizant javnozdravstvene medicine za HZJZ, Damir Ivanković.

Rad EuroNet-a se bazira na tri “stupa”: umrežavanju, razmjenama i znanstvenoj suradnji.

Međusobno povezivanje specijalizanata odvija se kroz čak tri godišnja sastanka EuroNet mreže na raznim lokacijama u Europi. Sastanci se organiziraju u raznim gradovima zemalja članica, tako da su prethodni sastanci održani u npr. Londonu, Palermu, Lisabonu, Barceloni, Parizu, Portu, Rimu, Madridu, a proljetni sastanak 2016. godine održan je u Zagrebu za što moramo posebno zahvaliti Školi narodnog zdravlja na gostoprimstvu i HDJZ-u i doc. dr. sc. Aleksandru Džakuli na pomoći i podršci.

EuroNet Spring Meeting Zagreb 2016.

EuroNet također potiče i posreduje u profesionalnim razmjenama specijalizanata tijekom specijalizacije. Tako je, u zadnje 3 godine, preko 30 specijalizanata zatražilo međunarodnu razmjenu u jednoj od zemalja EuroNeta preko same Mreže.

Uz umrežavanje i razmjene, specijalizanti, članovi EuroNeta, također surađuju na mnogim znanstvenim projektima koji se tiču samih specijalizacija, ali i javnog zdravstva generalno. Često ideje za znanstvene projekte iz jedne zemlje, kroz EuroNet dobiju međunarodnu komponentu, partnere, vidljivost i usporedivost.

Specijalizacija javnozdravstvene medicine u Hrvatskoj

Specijalizacija JZM prema Programu specijalističkog usavršavanja traje četiri godine, a kompetencije koje se stječu specijalizacijom definirane su kroz tri područja: promicanje zdravlja, sprječavanje bolesti i unapređenje kvalitete i organizacije sustava zdravstva. U  Hrvatskoj je trenutno na specijalizaciji 10 specijalizanata/ica, od kojih je većina aktivna kao članovi/ce EuroNet MRPH Croatia i većinom su zaposleni u HZJZ, županijskim (nastavnim) zavodima za javno zdravstvo i HZZO-u.

Vodstvo Sekcije specijalizanata/ica JZM –  EuroNet MRPH Croatia čine: Vesna Štefančić kao predsjednica, Maja Vajagić kao tajnica te Damir Ivanković i Željka Draušnik kao aktivni članovi.

Pored kontinuiranog međunarodnog umrežavanja, razmjene iskustava i dobrih praksi među specijalizantima/icama JZM u Hrvatskoj i EU, u perspektivi težimo proširiti članstvo na sve mlade osobe koje se žele baviti javnim zdravstvom na perspektivan i zabavan način te Vas pozivamo da nam se pridružite! Više informacija na: euronetmrphcroatia@gmail.com.

Sastanak u Strasbourgu

Dvodnevni sastanak u Francuskoj bio je ispunjen aktivnosti na raznim lokacijama u Strasbourgu te interakcijom specijalizanata sa raznim (javno)zdravstvenim profesionalcima regije. Petak prijepodne smo proveli u zgradi Europskog parlamenta uz domaćinstvo gđe Marie Catherine Tallot, predstavnice za zdravstvo i sport regije Nancy pri Parlamentu. Tijekom posjete smo se imali priliku upoznati sa radom i ustrojem Parlamenta i drugih Europskih institucija dok je EuroNet-ov tim zadužen za projekt EuroNet Platforme predstavio rad na ovoj hvalevrijednoj inicijativi koja će povezivati specijalizante svih područja pri njihovom znanstvenom radu.

EuroNet Spring Meeting Strasbourg 2017.

Sastanak se nastavio popodnevnih dijelom, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Strasbourgu, sa tri izuzetno zanimljiva i ineraktivna predavanja javnozdravstvenih specijalista i specijalizanata. Thierry Lavigne, voditelj odjela Higijena u Sveučilišnoj bolnici Strasbourg govorio je o radu javnozdravstenjaka na temama higijene u bolnicama u Francuskoj te svojim iskustvima iz bolnica diljem svijeta, posebno Južne Amerike i Afrike. Marie Moitry iz Javnozdravstenog laboratorija Strasbourg te bivša članica EuroNet-a, govorila je o svom karijernom putu nakon specijalizacije te iskustvu u vođenju javnozdravstvenih registara Alsace regije. Specijalizant Joris Muller, iz Sveučilišne bolnice Strasbourg, održao je vrlo zanimljivo predavanje o korištenju programskog jezika „R“ u javnozdravstvenom radu te je pokrenuo živahnu diskusiju o informatičkim kompetencijama javnozdravstvenih profesionalaca danas i u skoroj budućnosti.

Subotu smo proveli u izvještajima, koordinaciji i planiranju rada Mreže i njenih raznim aktivnosti – znanstvenih suradnji, angažman novih zemalja članica, suradnju sa “vanjskim” udrugama i inicijativama, razmjene specijalizanata…

Osim “službenog” dijela sastanka, specijalizanti su se podružili, iskoristili priliku upoznati prekrasni Strasbourg u proljeće te uživati u izuzetnoj ponudi francuske gastronomije i enologije.

Budućnost

Kao što je već navedeno, u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavljen je do sada najambiciozniji projekt Mreže – EuroNet Platforma. Platformu je osmislio i proveo tim predvođen francuskim specijalizantima u suradnji sa studentima računarstva Ecole Spéciale de Mécanique et d’Electricité (ESME Sudria). Projekt je u cijelosti financiran kroz “crowdfunding” inicijativu. Svrha platforme je povezivanje europskih specijalizanata svih grana medicine u znanstvenom radu te nudi mogućnost “ponude” i “potražnje” prijedloga projekata ili individualnih interesa te kompetencija. Više informacija na http://www.euronetplatform.com.

U tradiciji organiziranja tri godišnja sastanka, trenutno se planira ljetni sastanak Mreže koji će se, početkom srpnja, održati na Malti. Također planiramo proširenje aktivnosti vezanih uz posredovanje u razmjenama specijalizanata, suradnju sa European Public Health Alliance (EPHA) u Bruxellesu, organizaciju radionice na European Public Health Conference u Stockholmu i još pregršt drugih aktivnosti.

Vesna Štefančić, Maja Vajagić i Damir Ivanković
Specijalizanti javnozdravstvene medicine e-mail: euronetmrphcroatia@gmail.com

Last modified: 23/08/2023