Hrvatsko društvo za javno zdravstvo

Dani preventive 2015. – izvještaj

07/06/2015

Od 07. travnja do 31. svibnja 2015. diljem Hrvatske održani su programi u okviru ovogodišnjih Dana preventive.. Cilj ovog programa bio je približiti građanima mogućnosti prevencije kroz djelovanje različitih zdravstvenih profesionalaca i demonstrirati moguće načine pomoći i samopomoći za građane.

Više o programima koji su se odvijali diljem Hrvatske pogledajte na:

www.dani-preventive.hr

Izdvajamo:

Suradnja s patronažnim sestrama

U sklopu Dana preventive, povodom Svjetskog dana hipertenzije, 19. svibnja na Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je stručni skup.. Dr.sc. Marijan Katalenić održao je predavanje „Sigurnost hrane“, a doc. dr. Danijela Štimac predavanje „Provedba Strateškog plana smanjenja prekomjernog unosa soli“.

S ciljem obilježavanja Svjetskog dana nepušenja, 26, svibnja je održan stručni skup , na kojem je dr.sc. Marta Čivljak, dr.med. imala predavanje na temu: “Učinkovite intervencije za prestanak pušenja – najnovija saznanja“ , dok su dr.sc.Ljiljana Muslić, prof. i Irena Rojnić Palavra, dr. med. imale izlaganje na temu: „Javnozdravstveni izazovi nadzora nad duhanom u RH“. Oba gore navedena skupa organzirana su u suradnji s Domovima zdravlja Grada Zagreba – Patronažna djelatnost, Hrvatskom udrugom patronažnih sestara , Društvom patronažnih sestara HUMS i Programom Zagreb zdravi grad. Na skupovima je sudjelovalo 160 patronažnih sestara.

Evaluacijska  radionica o preventivnim aktivnostima  

U sklopu vrednovanja provedbe preventivnih programa održana je Evaluacijska  radionicu u prostorijama   Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Edukacijski centar,   Rockefellerova 12. Radionica je održana u 10. lipnja 2015.

Program radionice i rasprave oblikovan je na platformi uvodnih izlaganja koje su održali Profesor emeritus Silvije Vuletić  (Javno zdravstveni diskurs : Preventiva i promicanje zdravlja);   Mr. sc. Senad Handanagić  (Jesu li nam korisna međunarodna iskustva u prevenciji?); Doc. dr. sc. Aleksandar Džakula (Preventiva u Hrvatskoj ‐ između teorije i prakse.); Doc. dr. sc. Danijela Štimac (Nacionalni program‐„Živjeti zdravo“). Na skupu je sudjeovalo 40-tak javnozdravstvenih radnika.

Šest javnih diskursa hrvatskog zdravstva

U sklopu Dana preventive održan je i simpozij „Šest javnih diskursa hrvatskog zdravstva“. U organizaciji ovog simpozija sudjelovali su Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo – HLZ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Na simpoziju su se obradile sljedeće teme:

  • Pojam i definicija diskursa (Silvije Vuletić),
  • Suvremena (javno)zdravstvena politika (Aleksandar Džakula, Hrvoje Tiljak),
  • Objedinjenje primarne zdravstvene zaštite (Biserka Bergman Marković),
  • E – zdravlje: kako i zašto? (Josipa Kern),
  • Suvremena etika javnog zdravstva (Ana Borovečki),
  • Komunikacija medija i zdravstva (Tea Vukušić Rukavina, Ognjen Brborović, Mario Harapin),

K epistemologiji javnog zdravstva (Dinko Štajduhar, Branko Kolarić)

ORGANIZATORI
Hrvatsko društvo za javno zdravstvo HLZ-a
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Županijski zavodi za javno zdravstvo
Zdravstveno Veleučilište Zagreb

PARTNERI
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje
Grad Zagreb
Grad Vinkovci – Sajam zdravlja Vinkovci
Hrvatska mreža zdravih gradova
Zdravstvene ustanove

SUDIONICI
Program Dana preventive namijenjen je prije svega stručnoj javnosti i odgovornim osobama u zdravstvu te se organizira kao povezani program stručnih skupova.

KONTAKT
Hrvatsko društvo za javno zdravstvo – Hrvatski liječnički zbor
Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar
Rockefellerova 4
tel: 01 4590100
hd.javnozdravstvo@gmail.com Ana-Marija Ladiš
Studentski zbor Zdravstvenog veleučilišta
Mlinarska cesta 38
tel: 01/ 5495 813, mob: 091/7693 988
mail: ana.marija.ladis@gmail.com

Last modified: 23/08/2023